2011-12-18

Антимонопольний комітет захистив репутацію «Шабських вин»



Антимонопольний комітет України оштрафував на 50 тис. грн. ТОВ «Винконцерн» (м. Білгород-Дністровський, Одеська обл.) за недобросовісну конкуренцію.

Як встановив Комітет, цей концерн, під час виробництва та реалізації вина, неправомірно використовував у назвах продукції позначення «Шабо» та похідні від нього позначення. В якості місця знаходження концерну на етикетках зазначалося с. Шабо Одеської області.

Проте виноробна діяльність «Винконцерну» здійснюється поза межами Шабівського регіону, а зазначення на етикетках с. Шабо як місцезнаходження товариства не відповідає дійсності.
За висновками Національного наукового центру «Інститут виноградства та виноробства ім. В. Є. Таїрова» та Національного інституту винограду і вина «Магарач» Української академії аграрних наук, виготовлення вина з позначенням «Шабо» та похідних від нього позначень поза межами Шабівського регіону із виноматеріалів, які не походять з цього регіону, відноситься до фальсифікації вин. Зазначену позицію підтримав у ході засідання Комітету віце-Президент Асоціації «СОВАТ» Юрій Жихарєв.
Таким чином, своїми діями ТОВ «Винконцерн» безпідставно експлуатував створений імідж товару і завдавав конкурентам шкоди, вводячи в оману споживачів.
«Вино — це продукт місцевості. Репутація Шабівського регіону напрацьована поколіннями виноградарів і виноробів з 18 століття. А товариство «Винконцерн» намагалося неправомірно отримати переваги у конкуренції на ринку завдяки порушенню правил професійної етики і введенню в оману споживачів, - наголосив виконувач обов’язків Голови Антимонопольного комітету України Юрій Кравченко. – Відтак в умовах формування чесних звичаїв на ринку алкогольних напоїв така поведінка є не тільки неприпустимою, але й обурливою».
Під час засідання Комітету директор ТОВ «Винконцерн» Олександр Александров визнав вчинене порушення. Це було враховано при визначенні розміру штрафу.









Фото: Максим Яковчук

Немає коментарів:

Дописати коментар