2013-02-16

Сьогодення Нової Басані (+Відео)

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Шановні відвідувачі блогу yakovchuk.blogspot.com! Сьогодні я вирішив викласти декілька світлин з села Нова Басань, Бобровицького району, Чернігівської області. Викладаю ці фото вдруге. Перший раз світ побачив мій репортаж відзнятий 2007 року на моєму народівському сайті. Тоді я назвав його Lost Opportunities. Ця ж публікація містить фото 2007 і 2011 років. Бажаю Вам приємного перегляду.

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Цікавинки з історії
Про заселення території села Нова Басань в давнину свідчить виявлене на цьому мiсцi поселення Черняхівської культури (II-VI ст.), яка, свого часу займала більшу частину сучасної України.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
За неперевіреними даними Нова Басань виникла в середині XV ст. як прикордонна фортеця для захисту населення від навали кримських орд. За переказами, група селян, якi були в минулому козаками Старої Басані, на чолі з Яковом Зубцем в 18 верстах на південний схід від населеного пункту спорудила у лісі земляну фортецю і сторожову вежу. Укріплення отримало назву Зубцівське містечко. Поблизу нього виникли хутори Грузьке, Лисківській і Зеленський. З часом, в результаті злиття цих хуторів з фортецею і утворилася Нова Басань, що входила до складу Великого князівства Литовського.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
У 1482, 1494 і 1497 рр.. Нова Басань піддавалася спустошливим набігам ординців. Більшість селян втекла в навколишні ліси, багато було захоплено в полон.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
У XVI ст. населений пункт поступово відродився. Мешканці села займалися переважно землеробством - вирощували жито, ячмінь, просо. У лісах вони збирали мед, полювали на буйволів, диких кабанів та інших звірів. На річці ловили диких качок і гусей, займались рибальством – писалось: «до неймовірності велика кількість всякого роду риби»
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Після Люблінської унії 1569 р. Нова Басань у складі Остерського староства відійшла до Польщі. Населення несло прикордонну службу, платило грошову і натуральну ренту. За люстрацією 1635 р. у Новій Басані налічувалося 60 господарств. У 1638 р. Нова Басань стала повітовим містом. Жителі, піддаючись соціальному і національному гніту, не хотіли з ним миритися. Так, вони взяли участь у селянсько-козацькому повстанні під керівництвом Якова Острянина і Дмитра Гуні. Це повстання також відоме під назвою «Повстання Острянина». Багато селян загинуло в боях зі шляхтою під селищами Голтва і Жовнине (Жовнинська битва).
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
У 1648 р. Нова Басань стає сотенним містечком Переяславського полку. У період визвольної війни українського народу 1648-1654 рр. новобасанцi героїчно билися проти польських магнатів і шляхти. 1654 р. населення склало присягу на вірність Російській державі.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Усі жителі Нової Басані ділилися на козаків, що несли військову службу, посполитих, підсусідків та бурлак. Селян, згідно перепису 1666 р., в містечку було 80 дворів. Налічувалося також 8 підсусідків і 27 бурлак. Селяни платили податі на утримання генеральної і полкової козацької старшини, церкви. Податі складали 5 алтин з вола, 2 алтини з коня. Ті, у кого не було волів і коней, платили осьмачку жита, а підсусідки і бурлаки - по пів-осьмачки.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Серед козацтва йшов процес майнової диференціації. Збідніла частина населення потрапляла у феодальну залежність. За даними «Генерального слідства про маєтності Переяславського полку» 1729-1730 рр., Нова Басань була ранговим містечком.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Після ліквідації полкового пристрою та у зв'язку з новим адміністративно-територіальним устроєм в 1782 р. Нова Басань увійшла до складу Козелецкого повіту Київського наміснитцтва, а в 1797 р. стала волосним центром Козелецкого повіту Малоруської, з 1802 р.- Чернігівської губернії. Після указу Катерини II від 3 травня 1783 р. юридично було оформлено закріпачення селян Лівобережної України. У кінці XVIII - XIX ст. частину землі з селянами придбали поміщики Кушелева, Афендикова та ін.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Для збільшення своїх прибутків землевласники з кінця XVIII ст. розширювали посівні площі під технічними культурами, оскільки вони мали підвищений попит на ринку, почали вирощувати льон і коноплі, створювали мануфактури по переробці сільськогосподарських культур. У кінці XVIII ст. відкрилися дві винокурні, що належали поміщикам. У 1811 р. в Новій Басані став працювати шкіряний, а в 1850 р.- воскобійний завод. В середині 40-х років XIX ст. тютюн в маєтку Афендиковї давав біля п'ятої частини усього прибутку господарства. Частина її селян була переведена на оброчне положення. Вони займалися перевезенням різних товарів в Київ, Ніжин, Козелець та інші міста.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Шість разів на рік в Новій Басані влаштовувалися ярмарки, торговий обіг кожної з яких складав від 3 до 5 тисяч карбованців. Так, на ярмарок, що зібрався у кінці вересня 1848 р., було привезено товарів на загальну суму 5250 карбованців (слід зазначити, що тут не врахована значна частина товарів місцевих ремісників). Крім того, кожен понеділок (а зараз кожної суботи – М. Я.) в містечку збиралися базари, а навесні - ще шість так званих червоних торгів. Торгівля велася головним чином хлібом, худобою, рибою, різними ремісничими виробами.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Експлуатація що посилювалася рік від року приводила селян до зубожіння, що, у свою чергу, викликало обурення трудящих. Поширеною формою класової боротьби були підпали поміщицьких маєтків. Так, в ніч з 26 на 27 вересня 1845 р. були спалені житлові і господарські будови в садибі Афендикової, а в ніч з 2 на 3 квітня 1846 р.- Куприевскій.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
У 1860 р. в 858 дворах містечка проживало 5568 чоловік. 2600 з них були козаками. Були також купці і міщани. Чималу частину складали селяни. В результаті селянської реформи 1861 р., проведеної в інтересах поміщиків, 923 кріпаків Нової Басані отримали 1539 десятини 184 кв. сажні землі,тобто на ревізьку душу в середньому припали менше двох десятини. Поміщик Ивашкевич виділив шести своїм селянам всього 8 десятини 1591 кв. сажень землі. Дворові взагалі не отримали наділів.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Викупні платежі складали 60792 крб. 64 коп. Ця сума значно перевищувала ринкову вартість землі. У пореформений період прискорився процес класової диференціації населення. Великі землевласники володіли майже 75%. усіх орних земель. Селяни, що мали земельні наділи в особистому користуванні, розоряючись, продавали їх кулакам. Так, на початку 1866 р. козак Ф. Ф. Фасло продав десятину землі для того щоб сплатити борг у розмірі 102 карбованців. У 1881 році земська управа, відмічаючи, що поміщики наділили селян гіршими землями, віднесла містечко до розряду збіднілих населених пунктів. У 1901 р. великі землевласники містечка створили сільськогосподарський кооператив. Проте бідняцькі і навіть більшість середняцьких господарств, не маючи у розпорядженні грошових коштів для придбання за завищеними цінами насіння і знарядь праці, ніякої допомоги від нього не отримали.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
В кінці ХІХ – на початку ХХ століття в Новій Басані працювали малі підприємства кустарного типу. У 1890 році, на воскобійному поміщицькому заводі, працювало 8 чоловік, вироблялось близько 200 пудів воску на загальну суму 3600 карбованців. Щороку на шкіряному заводі Т. Щуровського вироблялось продукції на 1800 карбованців. З семи задіяних працівників лише двоє були постійними а решта сезонними робітниками які отримували не більше 25 копійок за день роботи. Ця платня була в два рази меншою за платню робітників повітових промислових підприємств. Значне місце займало виробництво коврів, полотна, одягу, взуття та металевих виробів.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Розвитку капіталізму та росту торгівлі сприяв розвиток залізниць. Нова Басань відігравала важливу роль в транзитній торговлі оскільки знаходилась на перетині важливих транспортних шляхів: Київ – Гоголів – Нова Басань – Новий Биків – Монастирище – Ічня і Остер – Мостище – Стара Басань – Нова Басань – Яготин. У 1891 році, в містечко для вивозу поступало близько 50 тисяч пудів хліба, 7 тисяч пудів тютюну, 1 тисяча пудів пеньки. Торгівельний оборот ярмарки зріс до 25 тисяч карбованців. Активізація економічної діяльності сприяла збільшенню населення. Згідно перепису 1897 року, у 1456 дворах Нової Басані мешкало 7440 чоловік.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Скрутне становище робітників постійно викликало протест с їхнього боку проти існуючого порядку. У крестьян це виявлялось у захопленні поміщицьких земель чи випасі худоби на поміщицьких угіддях. Так, у 1863 році група козаків, незважаючи на спроби адміністрації завадити цьому, загнала худобу на володіння поміщика. Хоча це було в листопаді, в степному місці а не на орних землях, козаків було оштрафовано на 36 карбованців. В січні 1897 року, в офіційній урядовій газеті «Чернігівські губернські відомості» було оприлюднено об’яву про розшук новобасаньського мещанина С. Рубанова для оголошення йому вироку палати карного суду у справі про образу пристава. Доволі поширеною формою класової боротьби були підпали. У лютому 1866 року було спалено конюшню та каретний сарай поміщика. У вересні 1892 року невідомі особи підпалили млин кулака Івана Бойка, а також медоочисні баки воскобійного заводу. В обох випадках були створені спеціальні комісії які зробили висновки про те, що підпали були навмісними.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
На початку ХХ століття в Нову Басань почали потрапляти соціалістичні ідеї. Носіями цих ідей були передові робітники і революційно налаштовані представники інтелігенції. 1904 року, місцевий житель А. Д. Бородавко, повертаючись з заробітків, привіз марксистську літературу. Студент Київського університету С. М. Полонський використовував для пропаганди гурток художньої самодіяльності. Також, антиурядову агітацію проводили деякі вчителі церковної школи.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Під час револіції 1905—1907 рр. в Новій Басані відбувалися селянські заворушення. Восени 1905 р. селяни здійснили потраву посівів поміщика Кочубея, а на хуторі Грузном спалили економію. Поміщик викликав солдат, під час зіткнення з якими був смертельно поранений А. Д. Бородавко. Серед робітників поширювались агітаційні матеріали Київського комітету РСДРП, направлені проти самодержавства та поміщиків. В липні 1906 р. селяни зажадали від поміщика Бутовича зміну умов оренди землі. Він відмовив їм в цьому і звернувся за допомогою до влади. В містечко прибув повітовий урядник з півсотнею карателів, які в сутичці вбили одного із організаторів виступів А. Гармату. Декілька чоловік були заарештовані і заслані до Сибіру. Восени селяни створили спеціальну групу для підпалу куркульских та поміщицьких господарств.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
В роки реакції, які настали після поразки революції, царська влада посилила репрессії. Зокрема, в вересні 1907 р. поліціею були проведені арешти підозрюваних в революційній пропаганді осіб. Незважаючи на переслідування, новобасанці знайомилися з соціал-демократичною пресою. В 1907—1914 рр. газети «Пролетарий» та «Социал-демократ» пересилалися до Нової Басані, звідси транспортувалися в Новозибков та Клінци.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Столипінська аграрна реформа, проведена в інтересах куркулів, ще більше зміцнила їх господарства та привела до зубожіння основної маси робітників. Бідняки, позбувшись землі та не маючи засобів до існування, в пошуках кращої долі залишали рідні місця. В результаті у Новій Басані зменшилась кількість населення. В 1910 р. тут проживало 1393 душ колишніх поміщицьких селян, 14 душ духовного звання, 11 «калік та тих, які працювати не можуть». В містечку налічувалось 1643 міщан та козаків. Діяли 50 вітряних, паровий і конний млини, 7 кузень, крупорушка, олійниця. Значна частина жителів «внаслідок потреби» змушена була шукати додаткові заробітки в інших губерніях країни. Зокрема, селянин А. А. Купко, який мав всього 1,37 десятин землі, з 1911 по 1917 р. знаходився на заробітках на Донбасі, а П. С. Ященко, у якого було 1,8 десятин землі, для того щоб якось прогодуватися, теслярував. З метою підготовки слюсарів, теслярів і столярів в листопаді 1910 р. місцеве ощадне товариство, яке виникло ще в 1898 р., заснувало чотирьохрічну ремісничу майстерню. Сюди приймалися дорослі та юнаки не тільки містечка, а й навколишніх сіл. В 1914 р. в ній навчалося 48 учнів, з них 40 новобасанців. Широке поширення в містечку отримало ткацтво, яким займалось більше 450 сімей. В 1907 р. були організовані спеціальні курси по навчанню ткацькій справі. В рік відкриття їх закінчили 13 чоловік. Але ткацтво було незначною підмогою для сімей. За день ткач виробляв від 5 до 7 аршин грубої тканини, отримуючи не більше 3—5 копійок за аршин. Ремісничі вироби, вироблені в Новій Басані, вирізнялись високою якістю та красою. В 1913 р. на Всеросійській виставці в Петербурзі вони здобули бронзову медаль.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Напередодні першої світової війни Нова Басань залишалась невеликим волостним містечком. В 1869 р. тут в орендованому приміщенні відкрилася земська лікарня на 6 ліжок, де працювали лікар та фельдшер. Лише в 1910 р. для неї збудували приміщення на 10 ліжок та найняли на роботу ще одного фельдшера. Оскільки лікарня повинна була обслуговувати все населення волості — більше 40 тис. чоловік,— багато людей, які потребували медичної допомоги не могли до неї потрапити. Крім того, висока плата за перебування в лікарні (від 60 коп. до 1 руб. за добу при середньому денному заробітку 50 коп.) обмежувала для більшості населення можливість користуватися медичною допомогою.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
В 1868 р. в Новій Басані відкрилась однокомплектна земська школа. Хоча вона була розрахована всього на 35 дітей, в 1874/75 навчальному році в ній один вчитель навчав 58 учнів. В 1890 р. прийняла учнів міністерська однокласна школа з трьохрічним строком навчання. На початку XX ст. тут працювали 2 однокомплектні земські — однокласна и двохкласна — церковнопарафіяльні школи. З 1904 р. працював народний будинок.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Перша світова війна принесла величезні біди трудящим. Більшість працездатних чоловіків було мобілізовано до армії. Селянські господарства занепадали. Подорожчали такі предмети першої необхідності, як сіль, борошно, цукор та інше. Ціна літру гасу піднялась до 35 коп., пуда солі — до 2 крб., борошна — до 2,5—2,75; продаж цукру проводився по картковій системі, да і то не регулярно. Якщо до війни багато жителів Нової Басані займалися перевезеннями, то зараз — майже перестали через відсутність робочих рук, а також товарів для перевезення. Невдоволення більшості населення політикою самодержавства швидко наростало.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Про Лютневу буржуазно-демократичну революцію новобасанці дізналися 3 березня з газет, які надійшли з Києва. Трудящі вимагали розпуску поліції. 16 березня земські збори змушені були замінити ії міліціею. Органом місцевої влади став громадський комітет, до складу якого увійшли поміщики та місцева буржуазія. Він, як і земство, повністю підтримував Тимчасовий уряд. Восени повернулись додому моряки-балтійці П. С. Волошин (вступив в члени РСДРП, перебуваючи в Ревелі, в березні 1917 р.), І. С. Зубец, А. Н. Гузько, Н. Ф. Лотиш, які склали ядро створеного незабаром більшовицького осередку.
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані


Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані
Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані

Фотограф Максим Яковчук: Сьогодення Нової Басані



















































































Тут був дитячий садок ...

Тут був дитячий садок ...







































































Відео:
Далі буде …
Максим Яковчук

7 коментарів:

  1. Спасибо за интересный рассказ и чудесные фотографии. Согласно автобиографии моего деда, наши корни по отцовской линии - именно оттуда, из Новой Басани. К моему превеликому сожалению , единственное имя родственника, которое помнит родной брат моего деда ( ему 94 года)- Павел Онефитович ( по другим данным Неофитович) Ткаченко. Если я не ошибаюсь, он был главврачом в местной больнице. очень бы хотелось хоть немного продвинуться в поисках истории семьи, но не знаю, с чего начать

    ВідповістиВидалити
  2. Спасибо за интересный рассказ и чудесные фотографии. Согласно автобиографии моего деда, наши корни по отцовской линии - именно оттуда, из Новой Басани. К моему превеликому сожалению , единственное имя родственника, которое помнит родной брат моего деда ( ему 94 года)- Павел Онефитович ( по другим данным Неофитович) Ткаченко. Если я не ошибаюсь, он был главврачом в местной больнице. очень бы хотелось хоть немного продвинуться в поисках истории семьи, но не знаю, с чего начать

    ВідповістиВидалити
  3. Випадково прочитав Ваш коментар,, головний лікар Ткаченко проживав у с. Бригинці за 2км від Нової Басані. Похований в Бригинцях.Місцеві жителі його пам'ятають і доглядають за могилою.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую Вам!!! До речі, брат мого діда, про якого я писала в коментарі, живий і дотепер. Він також і про Бригінці казав.

      Видалити
    2. Якщо Ви зможете хоч щось розповісти мені про Ткаченко з Нової Басані або з Бригінців, напишьть, будь ласка chaechka74@mail.ru

      Видалити
    3. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
  4. Доброго дня. Розповісти про могилу нічого не зможу, але знаю де знаходиться поховання та маю фото з минулого року. Поховання в не дуже доброму стані. На жаль написати Вам на mail.ru не вдається, домен заблокований в Україні. Якщо маєте якусь іншу адресу, наприклад на gmail, можете написати тут, вишлю Вам фото та координати місця поховання.

    ВідповістиВидалити