2011-12-22

UAGO – механізм впровадження Національної антикорупційної стратегії


Українська антикорупційна коаліція інститутів громадянського суспільства UAGO визначила одним із своїх пріоритетів участь у впровадженні та забезпеченні контролю за виконанням Національної антикорупційної стратегії України на 2011-2015 роки. Дієвим шляхом її реалізації є започаткований членами Коаліції процес впровадження регіональних антикорупційних програм, які готуються місцевою владою спільно з громадськими організаціями.

Ця ініціатива з’явилася за результатами проведення ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю» низки досліджень і навчальних семінарів в регіонах, які вказали на дуже низьку ефективність антикорупційної діяльності на місцевому рівні.
Першим в Україні пілотним проектом реалізації таких ініціатив громадськості стала Вінницька область, де з липня по жовтень цього року ГО «Філософія Серця» реалізовувала проект «Моніторинг Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010-2014 роки» (антикорупційний компонент). Експерти здійснили громадський моніторинг, спостереження за роботою органів влади, опитування, проаналізували роботу сайтів. Як наслідок, стало зрозуміло, що простіше й правильніше написати нову програму, заклавши реальне фінансування, ніж намагатися реанімувати пункти старої. Конструктивна критика була підтримана місцевою владою, в результаті чого створили депутатську робочу групу з перепідготовки антикорупційної програми, до складу якої увійшли представники громадських організацій. За основу програми були взяті 14 пропозицій від ГО «Філософія Серця» та ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою».
В результаті, нова редакція розділу «Протидія корупції» Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010-2014 роки складається з 36 заходів щодо подолання корупції, на що передбачається виділити з обласного бюджету близько 400 тис. грн. Програма має бути ухвалена на сесії Вінницької облради 23 грудня ц.р.
У рамках програми, зокрема, планується відкрити постійнодіючу «Лабораторію громадських експертиз» для проведення антикорупційної експертизи нормативних актів і виявлення корупціогенних чинників, здійснення громадського контролю за діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, створити Інтернет-ресурс «Антикорупційний портал Вінниччини».
Також передбачається розроблення освітніх антикорупційних програм і курсів для вищих, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, підготовка принаймні 10 громадських експертів в районах Вінницької області. Крім того, проводитиметься студентський форум «Молодь Вінниччини – проти корупції» тощо.
Неурядові організації – члени Української антикорупційної коаліції інститутів громадянського суспільства мають на меті поширювати досвід Вінниччини й спрямовують зусилля на впровадження цільових антикорупційних програм у кожній області України, що є одним із факторів успіху реалізації Національної антикорупційної стратегії 2011-2015. Аналогічна робота вже активно ведеться у АР Крим, Волинській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Одеській, Житомирській та Полтавській областях.
Іншим важливим результатом діяльності Коаліції є впровадження антикорупційної ініціативи зі створення «Універсаму послуг» у місті Кременчуці з метою вдосконалення процедур надання адміністративних і муніципальних послуг. Пропозиції ГО «Рідне місто», ГО «Антикорупційна рада України» та ГО «Європейський вибір», вироблені в рамках проекту «Прозора Україна», підтримав мер міста й депутати міської ради, які взяли участь у розробленні концепції «Універсаму послуг». Вона вже пройшла всі погодження на комісіях міськради з урахуванням пропозицій членів Коаліції.
«Універсам послуг» функціонуватиме за принципом «єдиного вікна» з видачі документів дозвільного й погоджувального характеру, державної реєстрації юридичних осіб і підприємців тощо. Це дозволить забезпечити прозорість, відкритість та зрозумілість дій у сфері надання адміністративних послуг; застосування стандартизованих, спрощених процедур; заощадження часу «клієнтами»; здійснення оперативного моніторингу та ефективного контролю за діяльністю влади. Чиновників, відповідальних за розгляд питання по суті звернення, також буде позбавлено прямого контакту зі споживачами послуг, що має значно сприяти усуненню корупційних ризиків.
Очікується, що після ухвалення рішення про створення «Універсаму послуг» 27 грудня ц.р. на сесії Кременчуцької міськради, він стане першим від України членом європейської мережі EUGO, яка об’єднує сотні подібних центрів по всій Європі. Презентація цієї антикорупційної ініціативи міжнародним партнерам планується на початок лютого 2012 року.
Цей досвід Українська антикорупційна коаліція інститутів громадянського суспільства поширюватиме і в інших містах нашої держави.
Примітка: Українська антикорупційна коаліція інститутів громадянського суспільства заснована 9 грудня 2011 року з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією. Меморандум про створення Коаліції підписали шість неурядових організацій: ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю»; ГО «Антикорупційна рада України» (член Глобального договору ООН), ВГО «Комітет конституційно-правового контролю України», ГО «Філософія Серця», міжнародна ГО «Україна – Польща – Німеччина» та ГО «Європейський Вибір». Актуальність заснування Коаліції полягає в необхідності консолідації зусиль незалежних неурядових організацій задля забезпечення дієвого громадського впливу на формування й реалізацію національної антикорупційної політики України, поглиблення процесу законодавчих та інституційних реформ у цій сфері, суттєвого зниження рівня корупції у державі. Коаліція має на меті підвищення ролі третього сектору в управлінні державою й модернізації країни, формування антикорупційної взаємодії з владою, забезпечення відкритості її діяльності й рішень, зміцнення потенціалу та інституційної спроможності неурядових організацій, розширення міжнародних зв’язків у сфері боротьби з корупцією, усунення передумов для її виникнення. Пріоритетною для Коаліції визначено участь у впровадженні та забезпеченні контролю за реалізацією Конвенції ООН проти корупції, вітчизняного антикорупційного законодавства, Національної антикорупційної стратегії на 2011-2015 рр, ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», здійснення скоординованої діяльності інститутів громадянського суспільства в рамках ініціативи ЄС «Східне Партнерство». Коаліція є відкритою для інших незалежних інститутів громадянського суспільства та експертів, які працюють у сфері боротьби з корупцією.











****************************************************

Это интересно:

****************************************************

Фотоконкурсы:


World Press Photo 2012





****************************************************







****************************************************

Новогодний рейс №2012,

или

путешествие в гости к Деду Морозу!

****************************************************
Последние фото:
 

Немає коментарів:

Дописати коментар