2011-12-09

В Україні створили антикорупційну коаліцію інститутів громадянського суспільства

Сьогодні, у Міжнародний день боротьби з корупцією, який згідно рішення Генеральної Асамблеї ООН відзначається 9 грудня щороку, представники неурядових організацій підписали Меморандум про створення Української антикорупційної коаліції інститутів громадянського суспільства.


Ініціативу ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю» щодо консолідації антикорупційних зусиль громадянського суспільства підтримали п’ять неурядових організацій, які працюють у сфері запобігання та протидії корупції й стали співзасновниками Коаліції. А саме – ГО «Антикорупційна рада України», ВГО «Комітет конституційно-правового контролю України», ГО «Філософія Серця», міжнародна ГО «Україна – Польща – Німеччина» та ГО «Європейський Вибір».

Актуальність заснування Коаліції полягає в необхідності консолідації зусиль незалежних неурядових організацій задля забезпечення дієвого громадського впливу на формування й реалізацію національної антикорупційної політики України, поглиблення процесу законодавчих та інституційних реформ у цій сфері, суттєвого зниження рівня корупції у державі.

Коаліція має на меті підвищення ролі третього сектору в управлінні державою й модернізації країни, формування антикорупційної взаємодії з владою, забезпечення відкритості її діяльності й рішень, зміцнення потенціалу та інституційної спроможності неурядових організацій, розширення міжнародних зв’язків у сфері боротьби з корупцією, усунення передумов для її виникнення.
«Пріоритетною для Коаліції нами визначено участь у впровадженні та забезпеченні контролю за реалізацією Конвенції ООН проти корупції, вітчизняного антикорупційного законодавства, Національної антикорупційної стратегії на 2011-2015 рр, ініціативи партнерства «Відкритий Уряд», здійсненні скоординованої діяльності інститутів громадянського суспільства в рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство», – зазначив Юрій Лавренюк, голова Всеукраїнської спеціальної Колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю.
У ході заходу було наголошено, що складові антикорупційної політики України потребують негайної реалізації владними структурами за участі третього сектору. «Без подолання корупції не може йтися про будь-які реформи в державі, тому в успішній реалізації антикорупційного процесу зацікавлена вся країна. Тож запобігання та протидія корупції – завдання не лише влади, а всього суспільства» – підкреслив голова Комітету конституційно-правового контролю України Ігор Марієн.

Важливим кроком для України також стало прийняття Національної антикорупційної стратегії на 2011 – 2015 роки, програма реалізації якої повинна передбачати використання практичних інструментів подолання корупції в напрямках, пов’язаних з громадським контролем за розподілом державного та місцевих бюджетів, що є невід’ємною умовою для її успішної реалізації. Одним із факторів успіху в цьому процесі є впровадження на регіональному рівні цільових антикорупційних програм, забезпечених фінансуванням з місцевого бюджету. У ході заходу представник ГО «Філософія Серця» привела приклад розроблення цільової антикорупційної програми у Вінницькій області з урахуванням принципів Національної стратегії. «Вінниччина не мала дієвої цільової антикорупційної програми. Таких висновків ми дійшли у процесі моніторингу чинної обласної програми з протидії корупції в пошуках ефективних антикорупційних заходів. Як результат – створена депутатська робоча група з «перепідготовки антикорупційної програми». За основу програми були взяті 14 пропозицій від «Філософії Серця» й Всеукраїнської спеціальної Колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Реалізація програми здійснюватиметься за рахунок коштів з місцевого бюджету, що відбуватиметься в Україні вперше», – повідомила Ольга Брига.

Крім іншого, Коаліція має намір співпрацювати з антикорупційними громадськими мережами на міжнародному рівні, реалізовувати в Україні спільні проекти, спрямовані на зниження рівня корупції, втілювати кращі практики з організації належного врядування.
Виконавчий директор МГО «Україна – Польща – Німеччина» вважає, що Україна у боротьбі з корупцією могла би скористатися досвідом Польщі, здобутим після її вступу в ЄС. «Польща, вступивши до ЄС у 2004 році, мала привести своє законодавство у відповідність до європейських стандартів. І можна сказати, що поляки з цим завданням впоралися вдало. Була проведена колосальна робота. З досвіду Польщі я можу стверджувати, що Україна могла б взяти максимум для себе, щоб, насамперед, втілити в життя антикорупційні програми, адже зараз в Україні вражені корупцією всі сфери життєдіяльності», – сказав Юрій Чобан.

Одним із найважливіших для України питань сьогодення є участь у реалізації міжнародної ініціативи Партнерство «Відкритий уряд», до якої наша країна приєдналася восени цього року, рішення про що було прийняте на рівні керівництва держави. Ця багатостороння ініціатива, започаткована 8-ма країнами-засновницями, серед яких Бразилія, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південно-Африканська Республіка, Сполучене Королівство та Сполучені Штати Америки, має на меті підвищення ролі громадянського суспільства в процесі формування та реалізації державної політики, побудову ефективної моделі запобігання та протидії корупції, підвищення ефективності державного управління через впровадження адміністративної реформи, а також розбудову інформаційного суспільства.

Тому, як зазначив голова правління Антикорупційної ради України, яка є членом Глобального договору ООН і однією з перших від українського громадського сектору приєдналася до ініціативи Партнерство «Відкритий уряд», участь Коаліції у цьому процесі стане одним із головних напрямків її діяльності. «Непересічну роль у реалізації «Відкритого уряду» можуть відіграти інститути громадянського суспільства України, які покликані здійснювати контроль за її впровадженням на національному рівні. Тим більше, що наразі запропонований Мін’юстом план заходів із реалізації ініціативи має концептуальний, а не прикладний характер. Ми, як громадськість, повинні посприяти тому, щоб цей план набув практичного значення і був насичений конкретними заходами, які слід здійснити у чітко визначені терміни. І у цьому важливість консолідації наших зусиль у рамках Коаліції є беззаперечною», – наголосив Богдан Якимюк.

Діяльність Української антикорупційної коаліції інститутів громадянського суспільства ґрунтуватиметься на принципах рівності й демократичності, взаємної поваги й підтримки, партнерської співпраці й синергії дій її членів. Коаліція є відкритою для інших незалежних інститутів громадянського суспільства та експертів, які працюють у сфері боротьби з корупцією.

Як поінформували засновники, Коаліція буде постійнодіючою антикорупційною платформою інститутів громадянського суспільства України, матиме колегіальну Координаційну Раду, Секретаріат і робочі групи за напрямками.

Підписання Меморандуму про заснування Коаліції й прес-конференція з цього приводу відбулися в інформаційній агенції “Regionews”.






















Автор: Яна Мирошник
Фото: Максим Яковчук






Немає коментарів:

Дописати коментар