2011-12-05

Круглий стіл "Пріоритети впровадження в Україні ініціативи Партнерство "Відкритий уряд". Пропозиції громадських експертів"


Перший варіант Плану заходів з реалізації в Україні ініціативи «Партнерства «Відкритий Уряд» розроблений Міністерством юстиції з порушенням рекомендацій оргкомітету ініціативи. Про це заявив у ході сьогоднішнього круглого столу «Пріоритети впровадження в Україні ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд». Пропозиції громадських експертів» Максим Лациба (УНЦПД). За словами експерта, документ має розроблятися в форматі широких консультацій з громадськістю з метою її інформування про зобов’язання уряду перед Партнерством. На початку листопада неурядові організації надіслали Президенту відкритого листа з вимогою поінформувати, який орган влади відповідальний за координацію роботи із впровадження ініціативи.


І тільки після цього на урядовому сайті «Громадянське суспільство і влада» з’явилося повідомлення, що прем’єр-міністр Микола Азаров доручив СКМУ та Мін’юсту організувати широке громадське обговорення заходів з реалізації ініціативи ПВУ.
«Ще 1 листопада державою нічого не було зроблено для практичного втілення зобов'язання підготувати до Бразильського саміту (22 березня 2012 року) національний план із впровадження ініціативи. Але вже 21 листопада з’явився його перший варіант, написаний безпосередньо посадовцями Міністерства юстиції. При цьому станом на 21 листопада будь-яка публічна інформація про те, хто саме в Уряді є персонально відповідальним за впровадження ініціативи ПВУ, будь-яке повідомлення від Уряду про деталі перебігу консультацій з громадськістю фактично відсутні», - наголосив Олексій Хмара (Творче об'єднання «TOPO»).
Національний план щодо ПВУ має бути направлений на вирішення принаймні одного завдання з п’яти: покращення якості публічних послуг (охорона здоров’я, освіта, кримінальне правосуддя тощо); підвищення доброчесності в державі (сприяння фінансовій реформ, свободі ЗМІ); ефективне управління держресурсами (держзакупівлі, природні ресурси, зовнішня допомога); забезпечення безпеки (громадська та національної безпека, ліквідація наслідків НС та екологічних загроз); підвищення корпоративної відповідальності (охорона навколишнього середовища, боротьба з корупцією, захист прав споживачів, залучення громадян до участі у процесах державного управління).
Відповідно до плану Мін’юсту, українська влада планує зосередитися у 2012 році на реформах щодо підвищення ролі громадянського суспільства в процесі формування та реалізації державної політики; протидії корупції; підвищенні ефективності державного управління через впровадження адмінреформи; побудові інформаційного суспільства. Як відомо, план розроблений відповідно до зобов’язань держави, підписаних Президентом Віктором Януковичем 20 вересня в Нью-Йорку. Станом на 21 листопада до ініціативи приєдналися 47 країн світу, включно з Україною.
Захід проведений Українським незалежним центром політичних досліджень та Творчим об'єднанням «TOPO» – Контактна група в Україні Transparency International.





























Текст: УНЦПД
Фото: Максим Яковчук

Немає коментарів:

Дописати коментар