2011-07-13

Відповідальне управління ланцюгами постачання

Під такою назвою побачила світ нова публікація української мережі Глобального договору ООН. Її презентація відбулася у ході Щорічної зустрічі організацій-членів місцевої мережі 8 липня ц.р. в місті Києві.


Як зазнають автори публікації, для України поняття відповідальне управління ланцюгами постачання є новим. Але з розвитком соціальної відповідальності бізнесу, залученням все більшої кількості українських компаній у світові торгівельні потоки, виходом національних компаній на міжнародні ринки, підвищенням інформативної включеності українського споживача постає завдання ознайомити українську фахову аудиторію з темою відповідального управління ланцюгами постачання (ВУЛП).
За визначенням авторів, ВУЛП – це управління екологічним, економічним і соціальним впливом та заохочення постачальників до впровадження практик відповідального управління впродовж усього життєвого циклу товарів і послуг. Його ціллю є створення, захист і зростання довгострокової екологічної, економічної і соціальної цінності для всіх груп впливу, залучених у донесення товарів і послуг до ринку.
 

Публікацію підготували Володимир Воробей, Анна Данилюк (координатор мережі Глобального договору, Представництво ООН) та Ірина Журовська. Брошура пропонує приклади реалізації ВУЛП у міжнародному досвіді, містить практичну інформацію щодо ініціатив, організацій та стандартів у тематиці сталого ланцюга постачання й спрямована на українські ділові кола, академічну спільноту та всіх читачів з концепцією відповідального управління.

В контексті презентації нової публікації перед учасниками зібрання виступили іноземні гості, які спеціально прибули в Україну. Так, партнер компанії Global CSR Суне Торсен представив результати дослідження з відповідального управління ланцюгами постачань, проведеного на замовлення уряду Данії. У свою чергу Майкл Спенлі, директор Compliance, Direct Company HK Ltd та керівник департаменту етичних закупівель Shop Direct Group(Великобританія) виступив з доповіддю про практичні аспекти сталого ланцюгу постачання. Експерти, зокрема, акцентували увагу присутніх на неприпустимості використання праці дітей у виробництві продукції та її постачання, що неодноразово мало місце в деяких країнах Сходу та Азії.

У ході заходу також було презентовано настільну ділову гру «Етичні дилеми бізнесу», після чого всі учасники зустрічі взяли участь у інтерактивній сесії «Небезпека гри з бізнес ризиками». Як повідомив провідний спеціаліст Києво-Могилянської бізнес школи Віктор Котусенко, ця гра пройшла спеціальну адаптацію до українських реалій і розрахована на вироблення у менеджерів компаній швидкої реакції на прийняття бізнес рішень у різних повсякденних ситуаціях. Важливо, що одна з категорій дилем гри стосується правильного реагування на виявлення корупційних чинників у професійній діяльності, що є дуже актуальним для України.

Огляд діяльності мережі Глобального договору в 2010 році відобразив Джок Мендоза-Вілсон, голова Організаційного комітету мережі Глобального договору ООН. Він також розповів про перспективи діяльності у поточному році та поінформував про заходи, що будуть проведені. Серед них є й круглий стіл «Роль бізнесу в протидії корупції», запланований на 9 грудня 2011 року.

Громадську організацію «Антикорупційна Рада України», яка є членом Глобального договору ООН з 11 травня 2011 року, на Щорічній зустрічі представили Голова правління Богдан Якимюк та Роман Клим, координатор проектів організації. Вони запропонували координаторам мережі Глобального договору активізувати роботу у напрямку сприяння запобігання й протидії корупції в середовищі «бізнес-влада» та виступили з пропозицією реалізації спільних ініціатив.

Глобальний договір (www.globalcompact.org.ua) є ініціативою, спрямованою на сприяння соціальній відповідальності бізнесу та підтримку вирішення підприємницькими колами проблем глобалізації та створення більш стабільної та всеохоплюючої економіки. Головними напрямками діяльності в рамках Глобального договору є стандарти праці, екологія, права людини та анти-корупція. На сьогоднішній день до Глобального договору приєдналося більше ніж 6 500 компаній та організацій з більш як 130 країн світу. Глобальний договір є мережею. В її основі – Управління Глобального договору та шість агенцій ООН. До Глобального договору долучаються всі важливі соціальні партнери.


























































































Автор: Ольга Черевко,

Немає коментарів:

Дописати коментар